Biometrische beveiliging van je bedrijf. Sci-fi of de toekomst?

Er zijn tegenwoordig vele vormen van toegangscontrole te realiseren. Eén daarvan is biometrische beveiliging. Maar wat is dat precies? Hoe worden personen geïdentificeerd? En hoe veilig is het? 
En bovenal: kan ik dit toepassen samen met een fysieke toegangspoort?

Wat is biometrische beveiliging?
Biometrische beveiligingssystemen meten bepaalde unieke kenmerken van een persoon om diegene te identificeren en op basis daarvan wel of geen toegang te verlenen. Veel van ons maken al gebruik van een bepaalde vorm van biometrische beveiliging; denk bijvoorbeeld aan de Touch ID vingerafdrukscanner op je iPhone, smart speakers zoals Alexa of de gezichtsherkenningsfunctie van je camera.

Hoe worden personen geïdentificeerd?
Bij biometrische beveiliging kan gebruik worden gemaakt van verschillende biometrische data typen. Enkele voorbeelden:

  • Gezichtsherkenning
  • Irisscanners
  • Vingerafdrukscanners
  • Stemherkenning
  • Handgeometrie
  • Gedragskenmerken

Is biometrische beveiliging veilig?
Een groot voordeel van biometrische toegangscontrole is dat je je fysieke kenmerken niet kunt kwijtraken, zoals je bijvoorbeeld een RFID-tag, pasje of fysieke sleutel zou kunnen verliezen. Toegangscodes en wachtwoorden kun je vergeten, iets waar je met biometrische beveiliging geen last van hebt. Sommige elementen van je fysieke identiteit zouden in theorie gedupliceerd kunnen worden. Een vastberaden crimineel zou bijvoorbeeld je vingerafdrukken kunnen verkrijgen van een glas dat je in een bar achterlaat, of een geluidsopname maken van je stem. Die gegevens zouden niet alleen gebruikt kunnen worden om toegang tot het bedrijfspand te verkrijgen, maar ook tot je apparaten of accounts. Dat gezegd is biometrische beveiliging een van de meest veilige vormen van toegangscontrole. Zolang de biometrische database (waarmee biometrische gegevens vergeleken worden) naar behoren beveiligd is, zijn de risico’s minimaal. Biometrische beveiliging is allang geen sci-fi meer – het is wel degelijk de toekomst!

Ben je op zoek naar mogelijkheden om je beveiliging te verbeteren? Biometrische beveiliging kan zeker een goede optie zijn. Onze hardware kan uitgerust worden met biometrische beveiligingsfucties. Denk aan een vingerafrukscanner voor een tourniquet doorloopsluis of een gezichtsherkenning voor een dTower doorloopsluis. Door deze opties toe te voegen aan de toegangspoort, kan een extra beveiligingslaag worden gerealiseerd om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen. Hiervoor hebben wij goede contacten en samenwerkingen met een aantal installateurs.
 Neem gerust contact met ons op om te bespreken hoe biometrische beveiliging kan worden ingebouwd in onze apparatuur en welke toegangstechniek voor jou de beste optie is.

Biometrische beveiliging - Geran Access Products B.V.