Voor de verhuur
Wel de lusten, niet de lasten!
Op maat voor de hekwerkwereld
Aanvullend op uw hekwerken
+31 (0)548 543 000
info@geran-access.com

Wat zijn WKA gegevens? Ketenaansprakelijkheid

WKA gegevens


De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA): we hebben er in onze branche allemaal mee te maken. Maar hoe houden we grip op complexe ketenprojecten? En hoe verlagen we het risico? Maar vooral: hoe kunnen we prettig met elkaar samenwerken zonder dat de WKA continu zorgt voor een dagelijkse schaduw op de mooie projecten die we samen willen realiseren?

 

De keten

Bij de uitvoering van een opdracht zijn meerdere (onder)aannemers en arbeidskrachten betrokken. De WKA maakt de aannemer van een opdracht en de inlener van arbeidskrachten aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer moet afdragen. De onderaannemer besluit een deel van het project aan een ander uitbesteden of zet ingeleende arbeidskrachten in. Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allemaal bij de uitvoering van één opdracht zijn betrokken.

 

Schakel van verantwoordelijkheid

De WKA maakt iedere schakel van de keten aansprakelijk voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen die zijn onderaannemer – dus de volgende schakel – van (een deel van) zijn werk moet afdragen. Dus: aannemer A is verantwoordelijk voor de niet-betaalde loonheffingen van onderaannemer B en onderaannemer C. Onderaannemer B is verantwoordelijk voor niet-betaalde loonheffingen van onderaannemer C.

Recente Projecten

Hoe kunnen we u verder helpen?

nl_NLDutch