Wij zijn op maandag 20 mei gesloten i.v.m. Pinksteren. Vanaf dinsdag 21 mei zijn wij weer bereikbaar.

Biometrische beveiliging is niet meer weg te denken

Biometrische beveiliging is niet meer weg te denken.

In de huidige moderne wereld zijn veiligheid en beveiliging steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van bedrijfsruimtes met waardevolle spullen of data. Maar ook het gecontroleerd toegang verlenen aan bezoekers van een bank, bedrijf, onderwijsinstelling of gemeentehuis is steeds meer vereist. Het gevaar van sleutels of toegangspasjes is dat deze kwijt worden geraakt of zelfs in verkeerde handen terecht kunnen komen. De oplossing; biometrische beveiliging!

Biometrische beveiliging is allang geen Sci-Fi meer – het is wel degelijk de toekomst!

 

Biometrische beveiligingssystemen identificeren gebruikers aan de hand van hun genetische kenmerken, zoals een vingerafdruk of gezichtsscan. Zie hieronder een aantal biometrische data typen:

Biometrische beveiliging | Geran Access Products B.V.
We kennen inmiddels allemaal de Touch ID vingerafdrukscanner op je telefoon. Maar hoe kan biometrische beveiliging worden toegepast op tourniquets, doorloopsluizen en toegangspoortjes? In deze blog zullen we de voordelen, toepassingen en uitdagingen van deze technologie bekijken.

Is biometrische beveiliging veilig?

Een groot voordeel van biometrische toegangscontrole is dat je je fysieke kenmerken niet kunt kwijtraken, zoals je bijvoorbeeld een RFID-tag, pasje of fysieke sleutel zou kunnen verliezen. Toegangscodes en wachtwoorden kun je vergeten, iets waar je met biometrische beveiliging geen last van hebt. Wanneer je biometrische gegevens gebruikt, hoef je geen wachtwoorden te onthouden of pasjes te bewaren. Dat niet alleen erg makkelijk, maar ook erg nauwkeurig. 

In- en uitgaan van beveiligde locaties kan snel en eenvoudig verlopen.
De doorloopsluizen, billentikkers en toegangspoortjes van Geran Access Products B.V. kunnen worden uitgerust met allerlei toegangstechnieken van derden. Zo kunnen ze dus ook worden uitgerust met biometrische scanners die binnen enkele seconden een individu kunnen identificeren en verifiëren.

Toepassing van biometrische beveiliging

Doorloopsluizen, billentikkers en toegangspoortjes met biometrische beveiliging worden veelal toegepast op locaties waar veiligheid en beveiliging van belang zijn.
We zullen een aantal voorbeelden uitlichten:

Ten eerste wordt gedacht aan luchthavens, waar de dFlow of dPass doorloopsluis van Digicon steeds meer toepassing krijgen. Naast biometrische toegangscontrole om de identiteit van reizigers te checken, zijn deze systemen uitgerust met een Artificial Intelligence overhead-sensor. Deze sensor volgt de persoon waar toegang aan verleend is en laat alleen deze persoon passeren. Voor elk ander individu zullen de deuren sluiten. Op deze manier kunnen deze toegangspoorten bijdrage leveren aan het controleren van reizigers, waardoor bijvoorbeeld minder beveiligingspersoneel benodigd is. Een win-win situatie in deze tijden van personeelskrapte.

Ook binnen bijvoorbeeld overheidsgebouwen en banken kunnen toegangspoorten met biometrie ervoor zorgen dat slechts geautoriseerd personeel toegang kan krijgen tot ruimtes met waardevolle goederen of documenten. En op universiteiten en hogescholen kunnen deze systemen helpen bij het reguleren van de toegang tot bepaalde faculteiten of laboratoria.
Op deze manier kan de veiligheid van studenten en docenten worden gewaarborgd, terwijl zij de vrijheid kunnen krijgen om ook buiten de lestijden toegang te kunnen krijgen.

Uitdagingen van biometrische beveiliging

Hoewel biometrische beveiliging tal van voordelen biedt, moet ook met enkele uitdagingen rekening worden gehouden. Net als alle technologie, kan ook dit systeem te maken krijgen met storingen. Ook kunnen omgevingsfactoren zoals lichtomstandigheden maken dat bijvoorbeeld een vingerafdruk lastig leesbaar kan zijn. Kies daarom voor een kwalitatieve systemen.
Daarnaast is tegenwoordig de privacykwestie erg actueel. Naast het opslaan van persoonlijke gegevens zou het in theorie mogelijk zijn om gegevens te dupliceren. Een vastberaden crimineel zou bijvoorbeeld je vingerafdrukken kunnen verkrijgen van een glas dat je in een bar achterlaat, of een geluidsopname maken van je stem. Die gegevens zouden niet alleen gebruikt kunnen worden om toegang tot het bedrijfspand te verkrijgen, maar ook tot je apparaten of accounts.

Kies voor biometrie!

Dat gezegd is biometrische beveiliging een van de meest veilige vormen van toegangscontrole.
Zolang de biometrische database (waarmee biometrische gegevens vergeleken worden) naar behoren beveiligd is, zijn de risico’s minimaal.

Ben je op zoek naar mogelijkheden om je beveiliging te verbeteren? Biometrische beveiliging kan zeker een goede optie zijn.

Onze hardware kan uitgerust worden met biometrische beveiligingsfucties. Denk aan een vingerafrukscanner voor een tourniquet doorloopsluis of een gezichtsherkenning voor een dTower doorloopsluis.
Door deze opties toe te voegen aan de toegangspoort, kan een extra beveiligingslaag worden gerealiseerd om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen. Hiervoor hebben wij goede contacten en samenwerkingen met een aantal installateurs.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken hoe biometrische beveiliging kan worden ingebouwd in onze apparatuur en welke toegangstechniek voor jou de beste optie is.