Wij zijn op maandag 20 mei gesloten i.v.m. Pinksteren. Vanaf dinsdag 21 mei zijn wij weer bereikbaar.

Alles over de tourniquet

Alles over de tourniquet

Bent u op zoek naar een geschikte toegangscontrole oplossing voor een gebouw of terrein? De installatie van tourniquets is zeker het overwegen waard. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over tourniquets.

Wat is een tourniquet?

Tourniquets worden ingezet als eenpersoons toegangspoorten om toegangscontrole te regelen. Ze zijn uitgerust met draai elementen die ervoor zorgen dat er slechts één persoon tegelijk toegang krijgt tot het gebouw of terrein. Deze zogenoemde draaipoorten kom je vaak tegen bij festivals, concerten, gebouwen, (attractie)parken, dierentuinen, sportscholen en zwembaden.

Wat zijn de voordelen van een tourniquet?

Tourniquets kunnen veel gemak en mogelijkheden bieden in een breed scala aan situaties. Bij de aanschaf van een tourniquet is het echter wel belangrijk dat men kiest voor een oplossing die aansluit op het doel. Ligt de behoefte bij toegangscontrole, veiligheid of juist crowdcontrol? Daarbij natuurlijk rekening houdend met de wet- en regelgeving die van toepassing is op het gebouw, terrein of evenement.

Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van een tourniquet.

 • Tourniquets zijn zowel binnen als buiten toe te passen;
 • Het is een uitstekende oplossing om slechts één persoon tegelijk toegang te verlenen;
 • Ze kunnen worden toegepast bij zowel ingangen als uitgangen;
 • Tourniquets zijn prima te combineren met ticketcontrole of identificatie;
 • Bij drukbezochte evenementen zoals wedstrijden, concerten of festivals kunnen tourniquets helpen om dringen te voorkomen (crowdcontrol).

Welke soorten tourniquets zijn er?

De keuze is erg groot. Daardoor kan een tourniquet in veel verschillende situaties worden ingezet als toegangscontrole. Voor elke situatie een passende tourniquet. Zo bestaat ons assortiment uit lage, halfhoge en manshoge tourniquets, met drie of vier armen, enkel of dubbel. Verzinkt of RVS, én in iedere gewenste kleur te leveren!

Grofweg kunnen we twee soorten tourniquets onderscheiden: billentikkers en hoge tourniquets.

 • Billentikkers worden ook wel lage draaikruizen of driepoottourniquets genoemd. Deze systemen kunnen worden gekoppeld aan toegangscontrolesystemen in de vorm van bijvoorbeeld een kaartlezer of scanner. De billentikker wordt geactiveerd bij identificatie, waarna de betreffende persoon wordt doorgelaten.
 • Hoge tourniquets, ook wel draaihekken of hoge draaikruizen genoemd, worden veel toegepast als buitenbeveiliging. Ze bieden meer veiligheid dan billentikkers, omdat men hier niet overheen kan klimmen of springen. Daarnaast kunnen ze helpen om verschillende bezoekersstromen te kanaliseren. Voor wat vriendelijke uitstraling kan ook gekozen worden voor een halfhoge of driekwarthoge tourniquet.

 Naast dat tourniquets veel in en rondom gebouwen worden geplaatst, zijn ook de tijdelijke, mobiele oplossingen erg handig. Zo kan een tourniquet in een container geplaats worden, voor tijdelijke, maar wel overdekte toegang. Inmiddels hebben wij tourniquets voor veel verschillende projecten mogen leveren. Hieronder onze top 5:

Top 5 toepassingen van een tourniquet:

 1. Een tourniquet in combinatie met een looppoort (met of zonder container)
 2. Een verzinkte tourniquet in een container
 3. Een mobiele tourniquet
 4. Een tourniquet in combinatie met een muntinwerpsysteem of kaartlezer
 5. Dubbele tourniquets

Bent u benieuwd welke tourniquet het beste bij uw situatie past? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek!
Bekijk ook alvast onze product en project pagina.