Toegangscontrole
Exact weten wie waar en wanneer uw pand betreedt. Handmatig of automatisch toegang verlenen. Slimme bezoekersregistratie. En optimale beveiliging voor uw werknemers, relaties, bezoekers en bedrijfsmiddelen. Toegangscontrole is een efficiënte oplossing voor uw veiligheidsmanagement. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe beperkt u risico’s met betrekking tot de Wet Keten Aansprakelijkheid (WKA)? En welk toegangscontrolesysteem integreert het best in uw organisatie? Alles wat u als ondernemer moet weten over toegangscontrole.
Toegangscontrolesysteem
We beginnen met de basis: Wat is toegangscontrole? Een toegangscontrolesysteem zorgt voor veiligheid, beheersbaarheid en gebruiksgemak in uw pand. Het verschaft bevoegden toegang tot (bepaalde delen van) het gebouw en houdt ongewenst bezoek buiten de deur. Voor een gestroomlijnde doorloop en efficiënte bezoekersregistratie. Bij toegangscontrole spelen drie belangrijke factoren een rol: persoon, plaats en de risicoanalyse. Wie heeft toegang tot welke locaties en wat is de mate van beveiliging? De software verleent geautoriseerd en gecontroleerd toegang aan gebruikers. Voorbeelden van toegangscontrolesystemen zijn: bouwplaatsbeveiliging, slagbomen, tourniquets en access lanes.
Meer over toegangscontrolesystemen.
Wet Keten Aansprakelijkheid (WKA)
In een keten van opdrachtgevers heeft u als ondernemer bepaalde verplichtingen. De Wet Keten Aansprakelijkheid (WKA) schrijft voor dat elke ondernemer binnen een dergelijke keten verantwoordelijk is voor de loonbelasting en premies van de schakels die volgen. Een voorbeeld: opdrachtgever A huurt een bedrijf in die toegangscontrolesystemen aanbiedt. Deze ondernemer, bedrijf B, huurt een onderaannemer in om het systeem te plaatsen. Bedrijf C schakelt op haar beurt weer een andere expert in om de software up to date houden. Zo zijn vier schakels ontstaan. Schakel A is aansprakelijk voor de loonbelasting en premies van B, C en D. Bedrijf B voor C en D, enzovoorts. De WKA geldt voor het uitbesteden van werk (resultaatverbintenis) en voor het inhuren van personeel (inspanningsverbintenis). In sommige sectoren wordt specifiek om een contract omtrent WKA gevraagd. Wat is een WKA-verklaring? Hoe stelt u een dergelijk document op? Wat zijn vraagstukken waar u bij stil moet staan? En wat zijn WKA-gegevens?
Meer over de Wet Keten Aansprakelijkheid.
Bouwplaatsbeveiliging
Helaas vormen diefstal en vandalisme nog steeds een groot probleem op bouwplaatsen. Gestolen apparatuur en materialen zijn een grote kostenpost binnen de sector. En dat niet alleen, door het ontbreken van de benodigde middelen lopen bouwprojecten vertraging op en ook dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Bouwplaatsbeveiliging houdt dag en nacht toezicht op plekken waar dieven graag hun slag slaan. Maar hoe beveilig ik mijn bouwplaats tegen onbevoegden? Dit kan een hele uitdaging zijn, een bouwterrein is immers een dynamische omgeving die voortdurend in ontwikkeling is. Toegangscontrole registreert en faciliteert. Bevoegden worden door het systeem herkend, opgeslagen en krijgen toegang tot het terrein. Onbevoegden kunnen de bouwplaats niet betreden. Dit houdt ongewenste gasten buiten de deur en biedt tevens inzage. Is er iets mis, dan kunt u in de historie precies terugvinden wie op dat moment aanwezig was. Lees hier meer over de veiligheidseisen op de bouwplaats.
Meer over bouwplaatsbeveiliging.
Toegangscontrole fitness
Toegangscontrole evenementen
Professionele toegangscontrole bij evenementen voorkomt misbruik van tickets en zorg voor een soepele doorstroom van bezoekers. Niets is vervelender dan logistieke chaos op uw event. Om alles in goede banen te leiden is controle essentieel. Wie bezoekt uw festival? Klopt de barcode van het ticket? Wordt het parkeerterrein beveiligd? Laat u bezoekers binnen die nog geen 18 jaar zijn? Hebben zij toegang tot alle delen van het terrein? Kunnen rokers in en uit lopen? Allemaal vraag die u zichzelf moet stellen als u een evenement organiseert. Voor de beveiliging van evenementen worden veelal mobiele tourniquets ingezet, in rijen naast elkaar. De toegang wordt verleend op basis van een barcodescanner. Op parkeerterreinen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van automatische slagbomen.
Toegangscontrole bouwplaats
Optimale beveiliging en een soepele doorgang voor personeel en voertuigen zijn essentieel op de bouwplaats. Geautomatiseerde toegangscontrole waarborgt een efficiënt werkproces en waakt over uw terrein. Wie betreedt de bouwplaats? Is de persoon in kwestie bevoegd om het terrein op te rijden? Hoe voorkomt u onveilige situaties op de bouw? Er zijn verschillende vormen van toegangscontrole die aansluiten op de veiligheidsvereisten en een flexibele workflow op bouwlocaties. U kunt bijvoorbeeld geautomatiseerde slagbomen inzetten, tourniquets of één van de mobiele oplossingen op het gebied van in toegangscontrole.
Toegangscontrole parkeergarage
Om te voorkomen dat uw bezoekers zonder te betalen in- en uitrijden, is het verstandig om een parkeergarage te voorzien van toegangscontrole. In parkings worden in de meeste gevallen slagbomen gebruikt. Deze zijn toegespitst op gemotoriseerd verkeer: auto’s, motoren en (bestel)bussen. Er zijn handmatige slagbomen die, zoals de naam al doet vermoeden, met de hand worden aangestuurd. Maar u kunt ook kiezen voor geautomatiseerde slagbomen. Dit is de meest gebruikte vorm, in combinatie met het bekende parkeerkaartje. Is de toegangscontrole van tijdelijk aard, dan kunt u het best kiezen voor een mobiele oplossing.
Meer over toegangscontrole voor parkings
Typen toegangscontrole
We onderscheiden verschillende typen toegangscontrole. Afhankelijk van de locatie, de situatie en het gewenste veiligheidsniveau kan een combinatie van de onderstaande toegangscontrole typen wenselijk zijn.
Mobiele toegangscontrole
Veel toegangscontrolesystemen zijn ingewikkeld, duur en permanent. Gelukkig verschijnen er ook steeds meer mogelijkheden voor mobiele toegangscontrole op de markt. Mobiele oplossingen op het gebied van toegangscontrole zijn ideaal bij evenementen, maar kunnen ook uitkomst bieden op bouwplaatsen, scheepswerven of bij situaties waarin een pand of terrein tijdelijk (extra) beveiligd moet worden. Dit soort toegangscontrolesystemen kenmerken zich doordat ze snel en gemakkelijk te verplaatsen zijn en binnen korte tijd kunnen worden op- en afgebouwd. Er zijn mobiele oplossingen voor de toegangscontrole van personen en/of voertuigen. De mogelijkheden lopen uiteen van mobiele slagbomen en mobiele billentikkers tot dubbele tourniquets met looppoorten. De meeste van deze mobiele oplossingen kunnen in alle opzichten worden afgestemd op de locatie en het gewenste veiligheidsniveau. Zo heeft u één flexibele oplossing voor beveiliging van het pand of terrein, toegangscontrole en aanwezigheidsregistratie.
Elektronische toegangscontrole
Wanneer we spreken over elektronische toegangscontrolesystemen, dan hebben we het over digitale netwerken waarmee de toegang tot een gebouw of een gedeelte daarvan wordt geregeld. Het gaat dan doorgaans over elektronische systemen zoals access lanes, billentikkers of tourniquets die verbonden zijn met een toegangscontrolepaneel, dat de ID-drager (pasjes, druppels of tags) vergelijkt tegen de bevoegden die in de database staan geregistreerd. Op basis daarvan wordt de toegang verleend ofwel ontzegd. Afhankelijk van de componenten waar het systeem uit bestaat, kunnen dergelijke toegangscontrolesystemen niet alleen worden gebruikt om bevoegden binnen te laten en onbevoegden te weren, maar ook om bij te houden wie er binnen is gekomen. Daarnaast kan de toegang tot verschillende afdelingen individueel worden gespecificeerd
Tijdelijke toegangscontrole
Draadloze toegangscontrole
Fysieke toegangscontrole
Fysieke toegangscontrole is een kwestie van wie, waar en wanneer. Middels het systeem kan worden geregeld wie er naar binnen mag, waar zij naar binnen en naar buiten mogen gaan, en wanneer dit mogelijk is. De identificatie vindt plaats middels biometrie. Met andere woorden: op basis van de fysieke kenmerken van een individu. Voorbeelden hiervan zijn vingerafdrukherkenning en irisherkenning. Maar ook gelaatsherkenning, vinger- en handaderherkenning en spraakherkenning behoren tot de mogelijkheden. Zo’n systeem kan vanzelfsprekend ook gecombineerd worden met een security portal zoals een citadel.
Fysieke toegangscontrole met biometrische persoonsherkenning is vanzelfsprekend ingewikkelder dan een eenvoudig elektronisch toegangscontrolesysteem met pasjes. Maar dankzij de razendsnelle ontwikkelingen wordt biometrische toegangscontrole steeds beter toe te passen. Bovendien is het risico op fraude, misleiding en diefstal bij fysieke toegangscontrole aanzienlijk lager. Dit soort geavanceerde toegangscontrolesystemen worden dan ook steeds vaker toegepast. We zien het voornamelijk bij overheidsinstanties, politiebureaus, data centers en andere organisaties waar kostbare apparatuur of gevoelige data worden opgeslagen, of waar een verhoogd beveiligingsprotocol geldt.
Lees hier welk type toegangspoort het best past bij uw situatie!
Soorten toegangscontrole
Detectiepoortjes
Detectiepoortjes zijn u vast bekend. U passeert ze bijna altijd als u een winkelpand verlaat. Deze poortjes werken met behulp van een radiofrequente (RF) of acoustomagnetische (AM) detectie. De tags of labels die nog vast zitten aan de producten en die in het detectieveld van de poortjes terecht komen, zorgen ervoor dat het alarm afgaat. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor deze elektronische artikelbeveiliging wanneer u diefstalgevoelige items in een winkel verkoopt.
Er zijn ook detectiepoortjes die personen of materialen, zoals explosieven of nucleaire producten, kunnen detecteren. De identificatie gebeurt door middel van radiogolven. De poortjes kunnen ook worden ingezet voor gezichtsherkenning, irisherkenning of een vingerafdruk.
Tourniquetdeur
Een tourniquetdeur is een draaideur, ook wel een carrouseldeur genoemd. Vroeger was deze van hout en moest deze standaard met de hand bediend worden. Inmiddels is de tourniquet ontwikkeld tot een geavanceerde en intelligente draaideur en zijn er modellen beschikbaar die automatisch draaien. Er zijn hoge en halfhoge varianten beschikbaar. Ook zijn er verplaatsbare varianten op een stalen voet, die mobiel kunnen worden ingezet.
Slagbomen
Slagbomen zijn ideaal wanneer u uw locatie (tijdelijk) af wilt sluiten voor voertuigen. Bijvoorbeeld uw (tijdelijke) parkeerterrein, een woonwijk of industrie- en winkelgebied. Er zijn twee verschillende varianten van slagbomen verkrijgbaar: de handmatige en de automatische variant. Beiden zijn zowel links als rechts te monteren. De barrière-arm heeft een reikwijdte van 2,5 tot 6 meter.
Speedgates
Een speedgate wordt ook wel een ‘snelvouwhek’ genoemd. Deze naam heeft dit hek gekregen, omdat het zeer snel te openen en te sluiten is met behulp van een elektromechanische aandrijving. Het hek bestaat uit meerdere panelen, die zich naar twee kanten uitvouwen. Dit is de ideale oplossing als een slagboom niet genoeg beveiligd, maar een schuifhek te traag is. Dit soort hekken is onder andere geschikt voor appartementencomplexen of parkeergarages.
Billentikkers
Een billentikker is een laag draaikruis, zoals we bijvoorbeeld vaak in sportscholen, attractieparken, stadions of zwembaden terugzien. Door het plaatsen van een kaartlezer kunnen alleen de mensen met een geldig pasje door de poort heen. De voordelen van de billentikker zijn de soepele en geruisloze werking en de diverse toepassingsmogelijkheden. Bovendien is het systeem onderhoudsarm en ook hier zijn weer mobiele oplossingen voor te verkrijgen.
Toegangscontrole deur
Veel gestelde vragen over toegangscontrole
- kunnen jullie een tourniquet helemaal naar mijn wensen bouwen?
- Hebben jullie tourniquets op voorraad? zoja, wat is de levertijd?
- Ik weet niet zo goed welk product het beste past bij mijn situatie. wat kan ik doen?
- Moet ik zelf de tourniquet opbouwen?
- Ik werk met een specifiek toegangscontrolesysteem. kan dit met jullie producten gekoppeld worden?
- Kan ik een onderhoudscontract afsluiten?
- Leveren jullie alleen in nederland?
- Kan ik de producten komen bekijken in de showroom?
- Geven jullie garantie op de producten?
- Een onderdeel van mijn tourniquet is defect, wat moet ik nu doen?
- Kan een tourniquet ook mobiel gemaakt worden zodat ik deze makkelijk kan verplaatsen?
- Waar is het goed om met Geran Access Products BV te kiezen